Οι Έλληνες στο Κατάρ

Στα τέλη του 2019 οι Έλληνες στο Κατάρ ξεπερνούσαν τους 3500 όμως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση αρκετών μεγάλων έργων για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, ο αριθμός υποχώρησε περίπου στο μισό. Οι περισσότεροι Έλληνες στο Κατάρ είναι μηχανικοί και εργάζονται είτε στον πολύ δραστήριο κατασκευαστικό κλάδο, είτε στη διαχείριση (λειτουργία και συντήρηση) εγκαταστάσεων, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό τα τελευταία 20 χρόνια, με πολλά μεγάλα έργα υποδομής (οδικά, σιδηροδρομικά, αεροδρομικά, κτιριακά, λιμενικά, κλπ.) είτε υπό κατασκευή, είτε λειτουργία. Πολλά ξεκίνησαν με αφορμή τους Πανασιατικούς αγώνες του 2006 αλλά εντάθηκαν περισσότερο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων αυξομειώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα των έργων, αλλά και τους οικονομικούς κύκλους.. Αρκετοί όμως είναι και οι Έλληνες του Κατάρ που εργάζονται (ή κι επιχειρούν) σε άλλους τομείς, όπως τις μεταφορές, τον αθλητισμό, την υγεία, τις νομικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση (σχολική και πανεπιστημιακή), τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, την άμυνα, τη ναυτιλία, το εμπόριο, τον πολιτισμό, την έρευνα, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τον κλάδο του αυτοκινήτου, τα τρόφιμα, την πληροφορική, τις εισαγωγές κλπ. Αν και μεγάλο μέρος των Ελλήνων βρίσκονται εδώ μόνοι τους, με τις οικογένειές τους να παραμένουν πίσω στην πατρίδα, δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτών που ζουν εδώ οικογενειακώς. 

Ελληνικό Σχολείο

Στην Ντόχα λειτουργεί Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που αποτελεί κέντρο γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για παιδιά και ενήλικες. Το ΤΕΓ έχει περισσότερα από 100 παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα. Υπάρχουν τμήματα σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, από τις τάξεις των νηπίων μέχρι και αυτών του λυκείου, καθώς και τμήμα ενηλίκων που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ή εξελίσσουν τις σχετικές τους γνώσεις. Παράλληλα στεγάζει την παιδική χορευτική ομάδα ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Το σχολείο έκανε τα πρώτα του βήματα το 2006, με πρωτοβουλίες και υποστήριξη πολλών πλευρών. Όλοι μαζί [γονείς, Σεβασμιώτατος Μακάριος, Κυπριακή Πρεσβεία (προϋπήρχε της αντίστοιχης της Ελλάδος), η πρώτη δασκάλα, κ.α.], ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα και σταδιακά ο αριθμός των μαθητών και ο βαθμός οργάνωσης αναπτύχθηκαν, με τη ευγενική χορηγική συνδρομή και ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ. 

Από το 2009 υπάρχει και αναγνωρισμένη από την Ελλάδα λειτουργία (ΦΕΚ για ίδρυση ΤΕΓ), υπό τον ελληνικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που ιδρύθηκε, την αιγίδα των πρεσβειών Ελλάδος και Κύπρου, και την οικονομική στήριξη από χορηγίες εταιρειών και συνδρομές γονέων. Από το 2009 εώς σήμερα, το σχολείο έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στο μαθητικό δυναμικό του και από 30 μαθητές έφτασε εώς και 180 μαθητές.

Το σχολικό έτος (2019-2020) το ΤΕΓ είχε δύο δασκάλες, μία νηπιαγωγό και δύο φιλόλογους και ο αριθμός των μαθητών ανήρθε στους 140. Από το 2018, το ΤΕΓ λειτουργεί και ως περιφερειακό εξεταστικό κέντρο για την πιστοποίηση ελληνομάθειας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του ΤΕΓ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΓ στην ηλεκτρονική διεύθυνση parentsglpassociation@gmail.com ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://greeklanguagedoha.weebly.com/. 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καττάρων

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μόνιμη πλέον παρουσία στό Εμιράτο του Κάταρ, από το Πάσχα του 1997 κατά την σύγχρονη ιστορία της. Ο πρώτος κληρικός και στην συνέχεια Πατριαρχικός Επίτροπος ήταν ο Αρχιμ. Θεόφιλος (ο σημερινός Πατριάρχης Ιεροσολύμων) στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Αραβική Χερσόνησος, η οποία αποτελείται απο την Πετραία Αραβία, την Έρημο Αραβία και την Ευδέμονα Αραβία. 

Ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει ότι, οι κάτοικοι του Κάταρ είναι Καναναίοι. Ο γεωγράφος Πτολεμαίος αναφέρει στους χάρτες του την ονομασία κάτταρα «qatara-قطرا», η οποία ίσως σχετίζεται με την πόλη Αλ Ζουμπάρα το σπουδαιότερο λιμάνι της περιοχής κατά την εποχή εκείνη, με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους από την μεσολιθική εποχή και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. 

Η ονομασία της Αρχιεπισκοπής προέρχεται από την εξελληνισμένη ονομασία τα κάτταρα των καττάρων, απο την ίδια λέξη προέρχεται και η ονομασία του πολιτιστικού χώρου «Katara» στην Ντόχα.      

Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος κατά περιόδους εξυπηρετούσε τις εκκλησιαστικές ανάγκες των πιστών από το έτος 2001. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το έτος 2004, διώρισε τον Αρχιμ. Μακάριο Πατριαρχικό Επίτροπο Κάταρ, στην συνέχεια επιβραβεύοντας το έργο της διοργανώσεως του ποιμνίου και την οικοδομή του κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Ναού καί των άλλων χώρων, το έτος 2013 τον εξέλεξε με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπο Καττάρων και έδρα την Ντόχα, μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός Επίσκοπος μεταξύ όλων των κληρικών των Χριστιανικών Δογμάτων τα οποία έχουν ναούς στο Κάταρ. 

Την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή αποτελούν Αραβόφωνοι, Έλληνες, ΕλληνοΚύπριοι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Ρώσσοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και άλλοι Ορθόδοξοι, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στό Εμιράτο. Το πολύγλωσσο αυτό ποίμνιο το οποίο είναι οργανωμένο σε  ενορίες/κοινότητες εκκλησιάζεται στο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ καί τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, στον υπόγειο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ντόχα, καθώς και στον Ευκτήριο Οίκο του Αγίου Νικολάου στο Αλ Χόρ. Οι Θείες Λειτουργίες, οι ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια τελούνται από τους εφημερίους σε ανάλογες με το ποίμνιο γλώσσες.   

Το οικόπεδο εκτάσεως πέντε στρεμμάτων παραχωρήθηκε εκ μέρους του Πατρός Εμίρη Σέιχ Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι το έτος 2005, για την ανοικοδόμηση Ιερού Ναού, επισκοπείου με γραφεία, χώρους κατοικίας των κληρικών, στεγάσεως Κατηχητικού Σχολείου, χώρους φιλοξενίας και αίθουσα εκδηλώσεων. 

Ως κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία το Μυστήριο του Γάμου αναγνωρίζεται από όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, από τις Αρχές του Κάταρ και διεθνώς. Το Μυστήριο της Βαπτίσεως επίσης αναγνωρίζεται από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα με τις Εκκλησιαστικές εορτές, τελούνται οι Εθνικές εορτές, διοργανώνονται με την συμμετοχή επιτροπών από όλες τις κοινότητες πανηγύρια, εκθεσαγορές, με μουσικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες. 

Απο τις βασικές ποιμαντικές δραστηριότητες είναι η κατήχηση των παιδιών σε ανάλογα τμήματα και γλώσσες, οι κύκλοι Αγ. Γραφής για ενήλικες και οι ομάδες νέων. 

Η Εκκλησία σας περιμένει με χαρά για γνωριμία,  συμμετοχή στις Θ. Λειτουργίες, στις εορτές και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να λάβετε την ευλογία του Θεού στην ζωή σας.  

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέσετε τον εφημέριο για την Ελληνική ενορία-κοινότητα τον Αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο π. Στυλιανό Τσούγκα 

Τηλέφωνο Γραφείου Αρχιεπισκοπής: 44818489 

Φαξ Αρχιεπισκοπής: 44872032, Email: church@qorthodox.org 

Τηλέφωνο Αρχιεπισκόπου: 55565447, Email: mmakarios@hotmail.com 

Τηλέφωνο π. Στυλιανού: 50327742, Email: stsougkas@hotmail.com  

http://www.qorthodox.org/ 

Εστιατόρια - Στέκια

Υπάρχουν μερικά ελληνικά εστιατόρια, όπως το Mykonos στο Intercontinental Resort, το &Deli στο City Centre Mall, το Hellas στην Katara, τo Souvlaki Story στο Place Vendome Mall αλλά και κάποια ελληνικά καφέ ή ελληνικά στέκια, όπως το Luminous στο Falcon Tower, το Espression by Lavazza στο Gate Mall, το Ergon Café στο Al Abraj Park , το Kalimera Café στην Al Khor κλπ. 

(Αν έχετε εντοπίσει κάποιο αξιόλογο ελληνικό εστιατόριο, ή στέκι που παραλείπουμε εδώ ενημερώστε μας μέσω email για να το συμπεριλάβουμε).

Υπάρχουν πλήθος από δραστηριότητες Ελλήνων που ζουν στο Κατάρ γύρω από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τη θεατρική ομάδα, την ομάδα παραδοσιακών χορών, την ομάδα ποδοσφαίρου, την ομάδα μπάσκετ, την παρέα των αναμετρήσεων ταβλιού, ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης κλπ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ελληνική συμμετοχή στο ετήσιο Katara Dhow Festival ενώ κατά καιρούς υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές σε πολλές άλλες πολιτιστικές δράσεις και εορταστικές εκδηλώσεις. 

(Αν έχετε εντοπίσει κάποια άλλη αξιόλογη ελληνική δραστηριότητα που παραλείπουμε εδώ ενημερώστε μας μέσω email για να την συμπεριλάβουμε).

Ελληνική Κοινότητα

Παρά την έντονη ελληνική παρουσία στο Κατάρ, συγκροτήθηκε επίσημος νόμιμος φορέας ελληνικής κοινότητας μόλις στα τέλη του 2018 με την κατάθεση καταστατικού προς το QFC. Είχαν προηγηθεί αρκετές συζητήσεις σχετικώς με την ίδρυση ενός ανάλογου οργανισμού, κυρίως μεταξύ των γονέων μαθητών του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας. Κάποια στιγμή η ιδέα ωρίμασε, η νομική φόρμουλα βρέθηκε και κατόπιν ανάλογων αποφάσεων του Συλλόγου Γονέων, το Δ.Σ. προχώρησε στις αναγκαίες διαδικασίες για την δημιουργία. Μετά από τις αναγκαίες εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών του Κατάρ (Qatar Financial Center No. 00612), η Ελληνική Κοινότητα της Ντόχας (διακριτικός τίτλος "Δεσμός") ενεργοποιήθηκε μέσα στο 2019 όταν και συγκάλεσε την ιδρυτική της Γενική Συνέλευση και ξεκίνησε την εγγραφή μελών

Σκοποί της Κοινότητας (άρθρο II.2 του καταστατικού) είναι μεταξύ άλλων να προάγει τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα καθώς και τις σπουδές / εκπαίδευση στους τομείς αυτούς, να καλλιεργεί επαγγελματικές, επιχειρηματικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές συνεργασίες μεταξύ Κατάρ, και Ελλάδας / Κύπρου και να παρέχει συναφείς πληροφορίες σε ενδιαφερόμενους. 

Η Ελληνική Κοινότητα προσφέρει υπηρεσίες δικτύωσης και μέσω του επαγγελματικού / επιχειρηματικού καταλόγου που τηρεί μπορεί να σας φέρει σε επαφή με ελληνικές εταιρείες και Έλληνες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να έρθετε σε επαφή με την Ελληνική Κοινότητα της Ντόχας του Κατάρ μέσω της ιστοσελίδας της  www.greeksocietydoha.org .

Για την επίτευξη των σκοπών της Ελληνικής Κοινότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργή συμμετοχή / στήριξη της προσπάθειες από όσο το δυνατό περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη.