Δοξολογία & Παρέλαση 28/10/2022

Στιγμιότυπα από την δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου και την παρέλαση μαθητών που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Ισαάκ & Αγίου Γεωργίου (Religious Complex, https://goo.gl/maps/vygqDKjJEez2aEP16) όπου κι εκφωνήθηκε μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Κατάρων, την Πρέσβειρα της Ελλάδος, τον Πρέσβη της Κύπρου και τον Πρόεδρο της Κοινότητας.

Πανηγυρικός λόγος 28ης Οκτωβρίου 2022, από Πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας, Σεραφείμ Κοτρώτσο

 

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε, εξοχότατοι Πρέσβεις, αγαπητοί Συμπατριώτες και φίλοι, καλησπέρα, και Χρόνια πολλά.

 

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της παγκόσμιας ιστορίας. Ακριβώς την ώρα που οι δυνάμεις του άξονα παρουσιάζονταν ανίκητες σαρώνοντας την Ευρώπη, ένα έθνος με μικρό πληθυσμό, περιορισμένους πόρους και ελάχιστο βαρύ εξοπλισμό αποφασίζει να αντιταχθεί, δίνοντας το παράδειγμα στην παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ένα έθνος ενωμένο, αποφασισμένο και προετοιμασμένο, είναι σε θέση να βάλει πολύ δύσκολα εμπόδια ακόμα και στον ισχυρότερο επίδοξο κατακτητή.

 

Την ίδια ώρα που σειρά από χώρες παραδίδονται ή ακόμα προσχωρούν στον άξονα υπό τον φόβο της στρατιωτικής συντριβής, η Ελλάς αντιστέκεται πολύ περισσότερο από όσο μπορούσε οποιοσδήποτε να ονειρευτεί. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του άθλου, ας συγκρίνουμε τον χρόνο που χρειάστηκε ο άξονας για να εισβάλει σε μερικές από τις χώρες της Ευρώπης:

 

Λουξεμβούργο: 0 ημέρες

Τσεχοσλοβακία: 0

Δανία: 0

Γιουγκοσλαβία: 3

Ολλανδία: 4

Βέλγιο: 18

Πολωνία: 30

Γαλλία (η υπερδύναμη της εποχής): 43

Νορβηγία: 61

Ελλάς: 219 ημέρες, ακολουθούμενες από 1420 ημέρες σθεναρής εσωτερικής  αντίστασης στον κατακτητή, αλλά και μάχες των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας στα μέτωπα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

 

Ασύλληπτοι αριθμοί για την Ελλάδα, η οποία έφθασε να αντισταθεί στην στρατιωτική επέμβαση τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα: Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.

 

Αναρίθμητες είναι οι δηλώσεις απαράμιλλου θαυμασμού από μεγάλους ηγέτες της εποχής. Θα σας διαβάσω απόδοση στα ελληνικά δυο ανάλογων δηλώσεων:

 

Φραγκλίνος Ρούσβελτ,  Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945, σε λόγο που εκφώνησε ραδιοφωνικά το 1943:

"Στην Ελλάδα δόθηκε την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών για ν' αποφασίσει πόλεμο ή ειρήνη, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να δινόταν, η απάντηση θα ήταν η ίδια."

"Οι Έλληνες δίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός τόλμησε νά αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας."

 

Winston Churchil, Πρωθυπουργός τής Μεγάλης Βρετανίας κατά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ομιλία του στο Αγγλικό κοινοβούλιο.

"Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου έκβασης του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια."

"Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β' Παγκόσμιο Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη."

 

Συγκινητικά λόγια και είναι ένα ελάχιστο δείγμα όσων έχουν καταγραφεί. Όμως πρέπει να αναλογιστούμε πως όλα αυτά δεν έγιναν καθόλου τυχαία. Η Ελλάδα είχε μερικά «κρυφά όπλα» που οι εχθροί δεν αξιολόγησαν σωστά.

 

Πρώτον όπλο μας ήταν το πανίσχυρο συλλογικό εθνικό μας αφήγημα: Οι απόγονοι του Λεωνίδα, του Μ. Αλέξανδρου, του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη δεν ήταν δυνατόν να παραδώσουν την ελευθερία, τους βωμούς και τις εστίες περίπου αμαχητί, όπως έπραξαν πολλοί λαοί της Ευρώπης.

 

Δεύτερο όπλο μας ήταν η έγκαιρη προετοιμασία. Η διορατικότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ελληνικής ηγεσίας διέγνωσε από νωρίς τον επερχόμενο κίνδυνο μπροστά στον φασισμό του Μουσολίνι και τον ναζισμό του Χίτλερ και οχύρωσε τη χώρα ώστε να είναι έτοιμη για τα χειρότερα, παρά τους πενιχρούς πόρους που διέθετε.

 

Τρίτο όπλο μας ήταν η ενότητα: όσο κι αν είμαστε αντιφατικοί και ενίοτε συγκρουσιακοί ως λαός, όταν υπάρχει όραμα ή εξωτερική απειλή, αφήνουμε στην άκρη τα μικρά και συγκεντρωνόμαστε στα μεγάλα. Μπορεί η αχίλλειος πτέρνα μας να είναι οι εσωτερικές έριδες, όμως ταυτόχρονα η ομοψυχία που επιδεικνύουμε σε κρίσιμες στιγμές φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

 

Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι δυστυχώς και τώρα επίκαιρη. Και σήμερα στην περιοχή μας υπάρχουν αυτοί που καταστρώνουν δόλια σχέδια, μολύνουν με μίσος τις καρδιές των λαών τους και επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε σήμερα και πάντα οι ηγεσίες μας να είναι διορατικές και να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Εμάς το χρέος μας είναι να είμαστε ενωμένοι σε κοινά οράματα, και να διατηρούμε το φρόνημά μας υψηλό, ιδιαίτερα των νέων, που είναι κρίσιμο να γνωρίζουν, να αισθάνονται και να βιώνουν την εθνική μας ταυτότητα, περισσότερο μάλιστα όσο βρισκόμαστε μακριά από την πατρίδα. Αυτή είναι άλλωστε κι η αποστολή της ελληνικής μας κοινότητας και του ελληνικού μας σχολείου, γι’ αυτό ακριβώς σας θέλουμε πάντοτε κοντά μας.

 

Χρόνια πολλά, Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, Ζήτω η Ελλάς!

IMG_3393.MOV