Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μόνιμη πλέον παρουσία στό Εμιράτο του Κάταρ, από το Πάσχα του 1997 κατά την σύγχρονη ιστορία της. Ο πρώτος κληρικός και στην συνέχεια Πατριαρχικός Επίτροπος ήταν ο Αρχιμ. Θεόφιλος (ο σημερινός Πατριάρχης Ιεροσολύμων) στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Αραβική Χερσόνησος, η οποία αποτελείται απο την Πετραία Αραβία, την Έρημο Αραβία και την Ευδέμονα Αραβία.
Ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει ότι, οι κάτοικοι του Κάταρ είναι Καναναίοι. Ο γεωγράφος Πτολεμαίος αναφέρει στους χάρτες του την ονομασία κάτταρα «qatara-قطرا», η οποία ίσως σχετίζεται με την πόλη Αλ Ζουμπάρα το σπουδαιότερο λιμάνι της περιοχής κατά την εποχή εκείνη, με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους από την μεσολιθική εποχή και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
Η ονομασία της Αρχιεπισκοπής προέρχεται από την εξελληνισμένη ονομασία τα κάτταρα των καττάρων, απο την ίδια λέξη προέρχεται και η ονομασία του πολιτιστικού χώρου «Katara» στην Ντόχα.
Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος κατά περιόδους εξυπηρετούσε τις εκκλησιαστικές ανάγκες των πιστών από το έτος 2001. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το έτος 2004, διώρισε τον Αρχιμ. Μακάριο Πατριαρχικό Επίτροπο Κάταρ, στην συνέχεια επιβραβεύοντας το έργο της διοργανώσεως του ποιμνίου και την οικοδομή του κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Ναού καί των άλλων χώρων, το έτος 2013 τον εξέλεξε με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπο Καττάρων και έδρα την Ντόχα, μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός Επίσκοπος μεταξύ όλων των κληρικών των Χριστιανικών Δογμάτων τα οποία έχουν ναούς στο Κάταρ.
Την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή αποτελούν Αραβόφωνοι, Έλληνες, ΕλληνοΚύπριοι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Ρώσσοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και άλλοι Ορθόδοξοι, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στό Εμιράτο. Το πολύγλωσσο αυτό ποίμνιο το οποίο είναι οργανωμένο σε ενορίες/κοινότητες εκκλησιάζεται στο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ καί τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, στον υπόγειο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ντόχα, καθώς και στον Ευκτήριο Οίκο του Αγίου Νικολάου στο Αλ Χόρ. Οι Θείες Λειτουργίες, οι ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια τελούνται από τους εφημερίους σε ανάλογες με το ποίμνιο γλώσσες.
Το οικόπεδο εκτάσεως πέντε στρεμμάτων παραχωρήθηκε εκ μέρους του Πατρός Εμίρη Σέιχ Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι το έτος 2005, για την ανοικοδόμηση Ιερού Ναού, επισκοπείου με γραφεία, χώρους κατοικίας των κληρικών, στεγάσεως Κατηχητικού Σχολείου, χώρους φιλοξενίας και αίθουσα εκδηλώσεων.
Ως κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία το Μυστήριο του Γάμου αναγνωρίζεται από όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, από τις Αρχές του Κάταρ και διεθνώς. Το Μυστήριο της Βαπτίσεως επίσης αναγνωρίζεται από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο.
Παράλληλα με τις Εκκλησιαστικές εορτές, τελούνται οι Εθνικές εορτές, διοργανώνονται με την συμμετοχή επιτροπών από όλες τις κοινότητες πανηγύρια, εκθεσαγορές, με μουσικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες.
Απο τις βασικές ποιμαντικές δραστηριότητες είναι η κατήχηση των παιδιών σε ανάλογα τμήματα και γλώσσες, οι κύκλοι Αγ. Γραφής για ενήλικες και οι ομάδες νέων.
Η Εκκλησία σας περιμένει με χαρά για γνωριμία, συμμετοχή στις Θ. Λειτουργίες, στις εορτές και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να λάβετε την ευλογία του Θεού στην ζωή σας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέσετε τον εφημέριο για την Ελληνική ενορία-κοινότητα τον Αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο π. Στυλιανό Τσούγκα
Τηλέφωνο Γραφείου Αρχιεπισκοπής: 44818489
Φαξ Αρχιεπισκοπής: 44872032, Email: church@qorthodox.org
Τηλέφωνο Αρχιεπισκόπου: 55565447, Email: mmakarios@hotmail.com
Τηλέφωνο π. Στυλιανού: 50327742, Email: stsougkas@hotmail.com
http://www.qorthodox.org/